Domowe pieguski
Już od dawna zamierzałam zrobić domowe pieguski i skusiłam się na nie w ten weekend. Wyszły w smaku jak prawdziwe pieguski!! Pysznie kruche z dodatkiem czekolady i orzechów. Inspiracja Klik
Pieguski domowe
- 1 kostka miękkiego masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 jajko
2,5 szklanki mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
1 mleczna czekolada
- 1 szklanka orzechów włoskich
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajko, ucierać dalej. Następnie dodać sól, sodę i mąkę. Wyrobić ciasto, dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i posiekane orzechy. Wymieszać.
Formować kulki wielkości orzecha. Układać na blaszce w sporych odstępach, ponieważ się rozpłyną i urosną. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach do zarumienienia.
też myślę o ich zrobieniu:)
OdpowiedzUsuńzjadła bym takie babeczki pyszności :)
OdpowiedzUsuńsuper wyglądają:) Chętnie wykorzystam Twój przepis!
OdpowiedzUsuń