- 2 szklanki herbaty Nero Teekanne (niesłodzonej)
- 500g mąki tortowej
- 160g masła lub margaryny
- 200g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 żółtka
- starta skórka z połowy cytryny lub pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
sobota, 26 stycznia 2013
Babka cytrynowo-herbaciana
Babka cytrynowo-herbaciana to najlepsza babka jaką jadłam. A w dodatku robi się ją w 10 minut nie licząc pieczenia. Ma ciemny kolor, który zawdziędza herbacie. Lekko czuć herbatę, a skórka z cytryny daje pyszny aromat cytrusowy. Babka jest wilgotna i puszysta, a na zewnątrz chrupiąca. Idealna! Zamiast skórki z cytryny można dodać z pomarańczy. Herbaty należy użyć bardzo mocnej ja dałam TEEKANNE Nero, która zawiera mocny, wyrazisty charakter, aromat i smak.
Babka cytrynowo-herbaciana
Forma do babki średnica 23cm
Do ciasta można dodać rodzynki, jeśli ktoś lubi. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńMmmmm, prezentuje się naprawdę świetnie! :D
OdpowiedzUsuńKolor ma cudny - taki karmelowy... A herbatę z cytryną uwielbiam, więc taka babeczka z pewnością skradłaby mi serce :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłoby się taką babkę :D
OdpowiedzUsuńJa obserwuję, będę wpadał częściej i zapraszam do wzięcia udziału w konkursie u nas, bardzo łatwo można wygrać bon na super ciuszki ;)
www.ourloveourpassion.blogspot.com
Kiedy wyniki Walentynkowego konkursu? :>
OdpowiedzUsuńSesja mnie przerosła, więc wyniki będą jutro
UsuńHeh znam ten ból ;) Już nie mogę się doczekać ;)
UsuńWygląda świetnie. Fajne jest to połączenie cytryny i herbaty. Filiżanka na talerzu ;)
OdpowiedzUsuńPiękna babka!:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Przymierzam się do podobnej babki, tylko chciałabym użyć herbaty zielonej. Widać, że Twoja babeczka wilgotnawa jest w środku- tak lubię!
OdpowiedzUsuńZ zieloną herbatą też na pewno będzie pyszna.
UsuńJaka sliczna, napewno smaczna:)
OdpowiedzUsuń