sobota, 26 stycznia 2013

Babka cytrynowo-herbaciana

Babka cytrynowo-herbaciana to najlepsza babka jaką jadłam. A w dodatku robi się ją w 10 minut nie licząc pieczenia. Ma ciemny kolor, który zawdziędza  herbacie. Lekko czuć herbatę, a skórka z cytryny daje pyszny aromat cytrusowy. Babka jest wilgotna i puszysta, a na zewnątrz chrupiąca. Idealna! Zamiast skórki z cytryny można dodać z pomarańczy. Herbaty należy użyć bardzo mocnej ja dałam TEEKANNE Nero, która zawiera mocny, wyrazisty charakter, aromat i smak.



Babka cytrynowo-herbaciana

Forma do babki średnica 23cm
  • 2 szklanki herbaty Nero Teekanne (niesłodzonej)
  • 500g mąki tortowej
  • 160g masła lub margaryny
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 3 żółtka
  • starta skórka z połowy cytryny lub pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zaparzyć herbatę, odstawić do wystygnięcia. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po żółtku i ucierać dalej. Dodać startą skórkę z cytryny, a następnie dodawać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Zaczną powstawać grudki. Następnie wlewać powoli herbatę dalej miksując do gładkiej masy. Można pomóc sobie również drewnianą łyżką. Wylać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 1h. 

Do ciasta można dodać rodzynki, jeśli ktoś lubi. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. 






12 komentarzy:

  1. Mmmmm, prezentuje się naprawdę świetnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolor ma cudny - taki karmelowy... A herbatę z cytryną uwielbiam, więc taka babeczka z pewnością skradłaby mi serce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj zjadłoby się taką babkę :D
    Ja obserwuję, będę wpadał częściej i zapraszam do wzięcia udziału w konkursie u nas, bardzo łatwo można wygrać bon na super ciuszki ;)
    www.ourloveourpassion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy wyniki Walentynkowego konkursu? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sesja mnie przerosła, więc wyniki będą jutro

      Usuń
    2. Heh znam ten ból ;) Już nie mogę się doczekać ;)

      Usuń
  5. Wygląda świetnie. Fajne jest to połączenie cytryny i herbaty. Filiżanka na talerzu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie! Przymierzam się do podobnej babki, tylko chciałabym użyć herbaty zielonej. Widać, że Twoja babeczka wilgotnawa jest w środku- tak lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z zieloną herbatą też na pewno będzie pyszna.

      Usuń