piątek, 4 stycznia 2013

Grecki sos tzatziki

Tzatziki (cacyki) to grecki dip mocno ogórkowo-czosnkowy. Idealny do wszelakich przekąsek, kanapek, do dań z grilla i dań pieczonych. Jest małokaloryczny i bardzo zdrowy.


Sos tzatziki
  • 1 ogórek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 serek śmietankowy 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • koperek
  • sól, pieprz
  • ewentualnie przyprawa do tzatziki
Ogórka zetrzeć na tarce, posolić, odstawić do puszczenia soku, odcisnąć ( Z soku można zrobić sobie tonik do twarzy:)) Do ogórka dodać serek śmietankowy i jogurt naturalny. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Dosmakować solą i pieprzem lub przyprawa gotową do tzatziki. 

Ja podałam z domowymi krakersami:
Przepis na krakersy TU



3 komentarze:

  1. od razu mi się wakacje przypominają i bużka mi się cieszy

    OdpowiedzUsuń
  2. oryginalny sos tzatzyki ma pokrojone ogórki w kosteczkę

    OdpowiedzUsuń