niedziela, 13 stycznia 2013

Domowe pieguski

Już od dawna zamierzałam zrobić domowe pieguski i skusiłam się na nie w ten weekend. Wyszły w smaku jak prawdziwe pieguski!! Pysznie kruche z dodatkiem czekolady i orzechów. Inspiracja Klik



Pieguski domowe

  • 1 kostka miękkiego masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki
  • szczypta soli 
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 mleczna czekolada
  • 1 szklanka orzechów włoskich
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajko, ucierać dalej. Następnie dodać sól, sodę i mąkę. Wyrobić ciasto, dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i posiekane orzechy. Wymieszać. 
Formować kulki wielkości orzecha. Układać na blaszce w sporych odstępach, ponieważ się rozpłyną i urosną. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach do zarumienienia. 






3 komentarze: