Pyszna przekąska na Sylwestra, koreczki sprawdzają się idealnie na tego typu imprezach, bo są zawsze pod ręką i są na jeden kęs.
Koreczki
- szynka
- papryka marynowana
- ser żółty
- oliwki/ grzyby marynowane
Można nabijać właściwie wszystko: ogórki korniszone, kabanosy, różnego rodzaju sery, warzywa. Koreczki można nabijać na jabłko lub podawać na półmisku.
Łatwa w przygotowaniu sałatka z brokułem i kurczakiem.
Sałatka brokułowa z kurczakiem
- podwójny filet z kurczaka
- 500g brokuła
- puszka kukurydzy
- słoiczek cebulki marynowanej
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Kurczaka pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie, a najlepiej w bulionie warzywnym. Brokuła gotować ok. 4 minuty, odcedzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy, cebulki przekroić na pół. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać majonez, jogurt, sól i pieprz.
Bardzo proste i szybkie do wykonania danie obiadowe, zdrowe, smaczne i niskokaloryczne. Mięso dzięki warzywom jest bardzo aromatyczne. Polecam!
Udziec z indyka z warzywami
- 1kg udźca z indyka
- 2-3 marchewki
- 1 seler
- 2-3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- papryka wędzona w proszku
- tymianek
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania
Udziec natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, papryką w proszku, tymiankiem i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Warzywa pokroić w plasterki, ćwiartki. Można dodać również ziemniaki, wtedy będziemy mieć obiad gotowy w całości. Piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Gotowe danie można posypać natką pietruszki.
Schab grzebień / tulipan - bardzo smaczny i pięknie prezentujący się na stole schab faszerowany grzybami. Bardzo łatwy w wykonaniu, a bardzo efektowny. Nadaje się zarówno na obiad jak i na wędlinę na kanapki.
Schab faszerowany grzybami (tulipan/ grzebień)
- 1kg schabu
- 30dag grzybów
- 1 cebula
- majeranek
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Schab ponacinać wzdłuż do połowy głębokości, uważając, aby nie przeciąć. Natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i odstawić najlepiej na całą noc lub na kilka godzin do lodówki. Przygotować farsz, grzyby jeśli są suszone to namoczyć i ugotować, jeśli mrożone to odmrozić, pokroić i podsmażyć, dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Schab wyjąć z lodówki i w nacięcia nałożyć farsz. Mięso można związać sznurkiem. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 1 godzinę w 180 stopniach.