- 2 szklanki herbaty Nero Teekanne (niesłodzonej)
- 500g mąki tortowej
- 160g masła lub margaryny
- 200g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 żółtka
- starta skórka z połowy cytryny lub pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
sobota, 26 stycznia 2013
Babka cytrynowo-herbaciana
Babka cytrynowo-herbaciana to najlepsza babka jaką jadłam. A w dodatku robi się ją w 10 minut nie licząc pieczenia. Ma ciemny kolor, który zawdziędza herbacie. Lekko czuć herbatę, a skórka z cytryny daje pyszny aromat cytrusowy. Babka jest wilgotna i puszysta, a na zewnątrz chrupiąca. Idealna! Zamiast skórki z cytryny można dodać z pomarańczy. Herbaty należy użyć bardzo mocnej ja dałam TEEKANNE Nero, która zawiera mocny, wyrazisty charakter, aromat i smak.
Babka cytrynowo-herbaciana
Forma do babki średnica 23cm
Do ciasta można dodać rodzynki, jeśli ktoś lubi. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
piątek, 25 stycznia 2013
Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne pamiętam z czasów z dzieciństwa, jadałam je na stołówce szkolnej i już wtedy polubiłam. Kotlety te robię często w domu, są tanie i naprawdę pyszne.
Kotlety jajeczne
Składniki dla 4 osób:
Kotlety jajeczne
Składniki dla 4 osób:
- 10 jajek ugotowanych na twardo + 1 surowe
- 1 bułka czerstwa
- 2 duże cebule
- łyżka masła
- troche wody
- szczypiorek lub pietruszka
- sól, pieprz
- bułka tarta
czwartek, 24 stycznia 2013
Współpraca z Teekanne
Wczoraj otrzymałam paczkę od firmy TEEKANNE, z którą nawiązałam współpracę. W paczce było kilka rodzajów herbat. Zapowiada się bardzo aromatycznie i owocowo. Herbaty, które dostałam to: „Magic Apple”, „Mint & Honey”, „Ginger & Lemon”, „Forest Fruit”, „Nero” oraz „Green Tea Cranberry & Raspberry”.
niedziela, 20 stycznia 2013
Ziemniaki faszerowane ricottą
Ciekawa przystawka na ciepło.
Ziemniaki faszerowane ricottą
Ziemniaki faszerowane ricottą
- 5-6 dużych ziemniaków w mundurkach
- 5 łyżek ricotty
- koperek
- ser żółty
- sól, pieprz
- papryka słodka w proszku
środa, 16 stycznia 2013
poniedziałek, 14 stycznia 2013
Konkurs walentynkowy
Z okazji zbliżających się małymi krokami Walentynek mam dla Was konkurs.
Otóż do wygrania są urocze foremki silikonowe w kształcie serduszek oraz zestaw przypraw.
Wystarczy spełnić kilka warunków:
1. Zostań obserwatorem strony.
2. Wyślij przepis na Walentynkowe danie - może być coś na romantyczną kolację lub słodki wypiek, przekąska - najlepiej ze zdjęciem na e-maila karmarczewska@gmail.com w tytule wpisz konkurs walentynkowy (Można zgłosić 2 przepisy)
3. Zostaw komentarz pod tym postem z chęcią udziału.
Konkurs trwa do 28 stycznia.
Otóż do wygrania są urocze foremki silikonowe w kształcie serduszek oraz zestaw przypraw.
Wystarczy spełnić kilka warunków:
1. Zostań obserwatorem strony.
2. Wyślij przepis na Walentynkowe danie - może być coś na romantyczną kolację lub słodki wypiek, przekąska - najlepiej ze zdjęciem na e-maila karmarczewska@gmail.com w tytule wpisz konkurs walentynkowy (Można zgłosić 2 przepisy)
3. Zostaw komentarz pod tym postem z chęcią udziału.
Konkurs trwa do 28 stycznia.
niedziela, 13 stycznia 2013
Domowe pieguski
Już od dawna zamierzałam zrobić domowe pieguski i skusiłam się na nie w ten weekend. Wyszły w smaku jak prawdziwe pieguski!! Pysznie kruche z dodatkiem czekolady i orzechów. Inspiracja Klik
Pieguski domowe
Formować kulki wielkości orzecha. Układać na blaszce w sporych odstępach, ponieważ się rozpłyną i urosną. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach do zarumienienia.
Pieguski domowe
- 1 kostka miękkiego masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 mleczna czekolada
- 1 szklanka orzechów włoskich
Formować kulki wielkości orzecha. Układać na blaszce w sporych odstępach, ponieważ się rozpłyną i urosną. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach do zarumienienia.
niedziela, 6 stycznia 2013
Domowe chipsy
Domowe chipsy są banalnie proste do wykonania, a te kupne przy nich mogą się "schować". Idealnie nadają się na przekąskę imprezową. Tak przygotowane w domu chipsy są o wiele zdrowsze i smaczniejsze, no i wiemy co jemy.
Domowe chipsy
Z 3 ziemniaków wyszły 2 talerze takich chipsów.
Domowe chipsy
- 3 duże ziemniaki
- sól
- olej
Z 3 ziemniaków wyszły 2 talerze takich chipsów.
sobota, 5 stycznia 2013
Sałatka meksykańska
Szybka i pyszna sałatka, zawsze znika w mgnieniu oka. Nazwa meksykańska pewnie ze względu na czerwoną fasolę.
Sałatka meksykańska
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 słoiczek cebulki marynowanej
- 1 puszka groszku zielonego
- pół papryki świeżej lub mały słoiczek konserwowej
- 1 jabłko
- 5 ogórków konserwowych
- Sól, pieprz
- Majonez, musztarda
Paprykę, ogórki i jabłko pokroić w kostkę. Cebulki można przekroić na pół, ale niekoniecznie. Składniki z puszek odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać i dosmakować.
piątek, 4 stycznia 2013
Grecki sos tzatziki
Tzatziki (cacyki) to grecki dip mocno ogórkowo-czosnkowy. Idealny do wszelakich przekąsek, kanapek, do dań z grilla i dań pieczonych. Jest małokaloryczny i bardzo zdrowy.
Sos tzatziki
Ja podałam z domowymi krakersami:
Przepis na krakersy TU
Sos tzatziki
- 1 ogórek
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 serek śmietankowy
- 2-3 ząbki czosnku
- koperek
- sól, pieprz
- ewentualnie przyprawa do tzatziki
Ja podałam z domowymi krakersami:
Przepis na krakersy TU
wtorek, 1 stycznia 2013
Babeczki z kremem i owocami
Do babeczek wykorzystałam gotowe kruche spody firmy Dan Cake, od której otrzymałam paczkę. Krem zrobiłam taki jak na ciasto Fale Dunaju i jest naprawdę pyszny. A kolorowym dodatkiem było kiwi i mandarynka. Ciastka idealnie nadają się jako finger food na wszelkiego rodzaju imprezy.
Babeczki z kremem i owocami
- Gotowe spody do babeczek 24 sztuki (mini babeczki)
- 100g masła lub margaryny
- 1 szkl. mleka
- 1/4 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Kiedy wystygnie budyń, utrzeć margarynę lub masło i dodawać po łyżce budyniu, miksować cały czas. Gotowy krem wykładać na babeczki. Udekorować owocami lub galaretką.
Subskrybuj:
Posty (Atom)