Pieczony udziec z indyka to pyszna propozycja na niedzielny obiad, a na zimno można go serwować jako wędlinę na kanapki. Mięso z indyka jest smaczniejsze od tego z kurczaka, jest bardziej soczyste i wilgotne. Staram się zawsze piec udźca w rękawie, wtedy jest jeszcze bardziej kruchy i soczysty.
Pieczony udziec z indyka
1kg udźca z indyka
3 ząbki czosnku
papryka czerwona wędzona
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
bazylia, oregano
sól, pieprz
Mięso umyć i oddzielić od kości. Czosnek wycisnąć przez praskę. Udźca natrzeć czosnkiem, papryką, ziołami, solą i pieprzem. Obłożyć zielem angielskim i liściem laurowym. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Zwinąć udźca w roladę, związać sznurkiem i piec w rękawie ok. 1,5 godziny w 180 stopniach.
Bardzo smaczna sałatka z ciecierzycą, warzywami i dressingiem na bazie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego wybieram go jako podstawę dressingu do sałatek. Sałatkę można zabrać na piknik czy do pracy bądź uczelnie jako lunchbox.
Sałatka wiosenna z ciecierzycą i olejem rzepakowym
puszka ciecierzycy
ogórek
pomidor
papryka czerwona
kilka oliwek czarnych
cebula czerwona mała
pół cukinii
szczypiorek
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki soku z cytryny
pół łyżeczki miodu
sól, pieprz
Cukinię pokroić i ugrillować na patelni, ciecierzycę odsączyć z zalewy. Ogórka, pomidora, paprykę, oliwki, cebulę i szczypiorek pokroić. Wymieszać wszystkie składniki. Zrobić dressing - olej rzepakowy wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Polać sałatkę przed podaniem.