Pieczony udziec z indyka to pyszna propozycja na niedzielny obiad, a na zimno można go serwować jako wędlinę na kanapki. Mięso z indyka jest smaczniejsze od tego z kurczaka, jest bardziej soczyste i wilgotne. Staram się zawsze piec udźca w rękawie, wtedy jest jeszcze bardziej kruchy i soczysty.
Pieczony udziec z indyka
1kg udźca z indyka
3 ząbki czosnku
papryka czerwona wędzona
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
bazylia, oregano
sól, pieprz
Mięso umyć i oddzielić od kości. Czosnek wycisnąć przez praskę. Udźca natrzeć czosnkiem, papryką, ziołami, solą i pieprzem. Obłożyć zielem angielskim i liściem laurowym. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Zwinąć udźca w roladę, związać sznurkiem i piec w rękawie ok. 1,5 godziny w 180 stopniach.
Haha! Super tekst!
OdpowiedzUsuńCiekawy i pomocny blog :)
OdpowiedzUsuńDawno tak fajnego bloga nie widziałem :)
OdpowiedzUsuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuń