Bardzo smaczne placuszki z piersią z kurczaka, z pieczarkami i warzywami. Najbardziej smakują mi z dużą ilością pieczarek. Fajna alternatywa dla zwykłych kotletów w panierce.
Drobiowe placuszki z warzywami
1 pierś z kurczaka
300g pieczarek
1 marchewka
pół selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
olej do smażenia
Pierś pokroić w drobną kostkę. Pieczarki, marchewkę i selera zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Całość wymieszać i dodać natkę pietruszki, jajko i mąkę ziemniaczaną. Dosmakować solą i pieprzem. Smażyć na oleju aż do zrumienienia.
Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i dżemem truskawkowym z kruszonką. Połączenie truskawek i rabarbaru jest znakomite. Całość dopełnia słodka i chrupiąca kruszonka. Już stało się moim ulubionym ciastem z rabarbarem. Polecam! Przepis od Bajaderki
Ciasto kruche z rabarbarem i dżemem truskawkowym
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła
3 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany kwaśnej
1kg rabarbaru
6 łyżek cukru
1/2 szklanki dżemu truskawkowego
1 łyżka bułki tartej
Kruszonka
185g mąki
100g cukru
1/2 kostki masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
Mąkę, cukier i proszek przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać całość, następnie dodać żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Rozgrzać piekarnik, blachę o wymiarach ok. 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić dno blachy ciastem, podpiec w piekarniku w 180 stopniach do momentu aż będzie lekko złociste, przestudzić. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w 1-2cm kawałki. Wrzucić na patelnię i posypać cukrem, smażyć aż rabarbar puści sok, odsączyć z nadmiaru soku (sok można wykorzystać jako kompot). Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę. Podpieczony spód posmarować dżemem truskakowym, na dżem wyłożyć rabarbar, posypać bułką tartą i na koniec posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
Niedawno nawiązałam współpracę z firmą ETERNO - to rodzinna firma produkująca naturalne przetwory owocowe najwyższej jakości.Wszystkie przetwory są naturalne, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników, dodatków smakowych. Syrop, w którym znajdują się owoce powstaje w wyniku połączenia naturalnego soku owocowego z cukrem, a naturalnym konserwantem jest minimalny dodatek alkoholu.
Herbaciana lemoniada
2 litry herbaty zielonej
kilka plastrów limonek w syropie Eterno wraz z kilkoma łyżkami syropu
Limonki w syropie Skład: limonki 52%, cukier, alkohol Syrop jest bardzo smaczny, pasuje do lemoniady, napojów, drinków.
Dzisiaj propozycja na smaczny, zdrowy i dietetyczny deser z jogurtem naturalnym, truskawkami, kiwi i musli. Truskawki były bardzo słodkie dlatego nie dodałam już cukru, jeśli są kwaśne można dodać trochę miodu. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlategostaram się jeść codziennie właśnie takie produkty.
Deser z jogurtem naturalnym i owocami
150ml jogurtu naturalnego
kilka truskawek
2 kiwi
4 łyżki musli
ewentualnie 1 łyżeczka miodu
Truskawki zmiskować (można dodać do nich łyżeczkę miodu), ułożyć na dnie szklanek, następnie nałożyć warstwę jogurtu naturalnego, potem pokrojone kiwi, znów jogurt naturalny. Wierzch posypać musli. Udekorować miętą.