Jajka faszerowane pieczarkami
Bardzo lubię jajka jak i wszelkiego rodzaju pasty do pieczywa, jako że nadchodzi wiosna (niestety ostatnio małymi krokami) i Święta Wielkanocne moja ochota na wariacje potraw z jajkami wzrosła. Farsz idealnie pasuje na kanapki jako pasta.
Jajka faszerowane pieczarkami
- 8 jajek
- 10 pieczarek
- pół cebuli
- szczypiorek
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo. Przekroić na pół. Wyjąć żółtka. Pieczarki zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę, cebulę również. Podsmażyć na patelni. Żółtka, pieczarki, cebulę wymieszać. Dodać szczypiorek, można równiez rzeżuchę. Dosmakować solą, pieprzem, majonezem i musztardą. Taką pastę nakładać do białek. Udekorować szczypiorkiem.
Druga wersja: na tak przygotowane jajka położyłam dodatkowo kawałek wędzonego łososia.
Świetna przekąska :) zawsze wiosenną porą mam na takie jajka w różnej postaci ochotę.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię jajka faszerowane pieczarkami :) !
OdpowiedzUsuńpyszności :) też robię jajka z pieczarkami :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jaja ;D
OdpowiedzUsuńprzepis idealny na wielkanocny stól :)
Mmm... Moja mamusia zawsze robi podobne, uwielbiam je! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń