środa, 13 marca 2013

Jajka faszerowane pieczarkami

Bardzo lubię jajka jak i wszelkiego rodzaju pasty do pieczywa, jako że nadchodzi wiosna (niestety ostatnio małymi krokami) i Święta Wielkanocne moja ochota na wariacje potraw z jajkami wzrosła. Farsz idealnie pasuje na kanapki jako pasta. 



Jajka faszerowane pieczarkami 
  • 8 jajek
  • 10 pieczarek
  • pół cebuli
  • szczypiorek
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo. Przekroić na pół. Wyjąć żółtka. Pieczarki zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę, cebulę również. Podsmażyć na patelni. Żółtka, pieczarki, cebulę wymieszać. Dodać szczypiorek, można równiez rzeżuchę. Dosmakować solą, pieprzem, majonezem i musztardą. Taką pastę nakładać do białek. Udekorować szczypiorkiem.
Druga wersja: na tak przygotowane jajka położyłam dodatkowo kawałek wędzonego łososia.








5 komentarzy:

  1. Świetna przekąska :) zawsze wiosenną porą mam na takie jajka w różnej postaci ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię jajka faszerowane pieczarkami :) !

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności :) też robię jajka z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam jaja ;D
    przepis idealny na wielkanocny stól :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... Moja mamusia zawsze robi podobne, uwielbiam je! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń