Połączanie kakowego spodu z serem - nic dodać, nic ująć. A nazwa? nie mam pojęcia skąd się wzięła, ale jest naprawdę intrygująca:)
Inspiracja: Kulinarne.info
Sernik Izaura
Ciasto:
- ½ kostki (125g) masła lub margaryny
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
Masa serowa:
- 1kg sera naturalnego w wiaderku do serników
- 1 budyń waniliowy
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki cukru
Ciasto:
Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku,
mieszać z cukrem, cukrem waniliowym i pozostawić do ostygnięcia. Do wystudzonej
masy dodać żółtka, następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, kakao i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy
kakaowej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Tortownicę o średnicy 22-25 cm
wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po
jednym żółtku, następnie dodać ser. Wymieszać. Dodać budyń waniliowy (w
proszku). Białka ubić na sztywną masę dodać do masy serowej. Delikatnie
wymieszać i wyłożyć na masę kakaową.
Ciasto piec ok. 50 minut w 180ºC.
Nie jest to może mój ulubiony rodzaj sernika, ale też lubię:)
OdpowiedzUsuńPiękny serniczek:)Ciekawe skąd ta nazwa:D
OdpowiedzUsuńSerniczek znam natomiast nazwę taką pierwsze słyszę ;)
OdpowiedzUsuńMi się z "Niewolnicą Izaurą" kojarzy :D Ale nie ma pojęcia, dlaczego... Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuń