niedziela, 17 marca 2013

Sernik Izaura

Połączanie kakowego spodu z serem - nic dodać, nic ująć. A nazwa? nie mam pojęcia skąd się wzięła, ale jest naprawdę intrygująca:)


Inspiracja: Kulinarne.info

Sernik Izaura


Ciasto:

  • ½ kostki (125g) masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Masa serowa:

  • 1kg sera naturalnego w wiaderku do serników
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru

Ciasto:

 Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku, mieszać z cukrem, cukrem waniliowym i pozostawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodać żółtka, następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy kakaowej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Tortownicę o średnicy 22-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.


Masa serowa:

Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać ser. Wymieszać. Dodać budyń waniliowy (w proszku). Białka ubić na sztywną masę dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na masę kakaową.

Ciasto piec ok. 50 minut w 180ºC.



4 komentarze:

  1. Nie jest to może mój ulubiony rodzaj sernika, ale też lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny serniczek:)Ciekawe skąd ta nazwa:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniczek znam natomiast nazwę taką pierwsze słyszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi się z "Niewolnicą Izaurą" kojarzy :D Ale nie ma pojęcia, dlaczego... Wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń