Najlepsze ciastka zbożowe
Uwielbiam ciastka zbożowe, owsiane jednak te ze sklepów są zbyt słodkie i zawierają za dużo cukru i innych "ulepszaczy. Wreszcie zdecydowałam się sama zrobić takie ciastka w domu i nigdy więcej nie kupię już tych ze sklepu! Smakują tak jak te sklepowe, ale nie są aż tak słodkie i są o wiele zdrowsze. A ciasto zagniatało mi się rewelacyjnie.
Ciastka zbożowe
- 80g mąki pszennej
- 80g mąki razowej
- 50g otrębów owsianych
- 80g masła
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wysypać na stolnicę, masło posiekać nożem wraz z mąką i otrębami. Dodać jajko, cukier, proszek do pieczenie i sól, zagnieść ciasto. Odrywać kawałki ciastka i formować kulki, spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 do 20 minut.
Zapraszam do wzięcia udziału w loterii Sante. Do wygrania wycieczki, karty upominkowe i książki Agnieszki Maciąg "Smak Życia". Więcej szczegółów na stronie http://www.sante.pl/loteria
zgadzam się , jak już mamy ochotę na coś słodkiego, to najlepiej z własnej cukierenki ;)
OdpowiedzUsuńchyba tez się muszę skusić na te owsiane ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taka zdrowsza wersja ciasteczek, u mnie mniej zdrowo bo ciastka z masłęm orzechowym(crunchy,lidl) i czekoladą:)
OdpowiedzUsuńa w ilu stopniach piec?
OdpowiedzUsuńW 180 stopniach :)
Usuń