środa, 20 marca 2013

Jajko w koszulce

Jajka w koszulce to sposób na pyszne śniadanie. Najlepiej podawać na tostach i posypane szczypiorkiem lub rzeżuchą. 


Są różne sposoby na gotowanie jajka w koszulce.
W obu przypadkach potrzebny jest gotująca się woda, niektórzy dodają ocet twierdząc że szybciej się ścina białko. Ja nie dałam octu i wyszło mi, a za to nie wdychałam oparów z octu, które są nieprzyjemne.

1. Jajko wbić do szklanki uważając żeby żółtko się nie rozlało. Dodać troszkę masła. Wodę zamieszać, żeby zrobił się jakby wir. Wlać powoli na gotujący się wrzątek i od razu mieszać łyżką, tak aby białko okalało żółtko i ścinało się. Gotować ok. 2 minuty.

2. Do gotowania jajka można użyć woreczka foliowego. Do woreczka wlać ostrożnie jajko, dodać również trochę masła i taki woreczek włożyć na wrzątek i gotować tak jak wyżej. Jest to prostsza wersja bo nie trzeba mieszać. 

5 komentarzy:

  1. przymierzam się od dawna do zrobienia jajka w koszulce, ale jakoś mnie przeraża przyrządzenie.. choć myślę że najwyższy czas spróbować, szczególnie jak patrzę na takie zdjęcia jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. woreczekk mnie przeraża. Też słyszałam o tym sposobie, ale jednak mnie odpycha, bo to jednak folia, która rozkłada se nieskończenie...

    OdpowiedzUsuń
  3. ja jeszcze jajka w koszulce nie robiłam nigdy.. może na wielkanoc się zmobilizuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie jajeczko podane na grzankach. A najbardziej uwielbiam moment kiedy żółtko wypływa na kanapkę. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jajko w koszulce jest świetne! bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń