Jajka w koszulce to sposób na pyszne śniadanie. Najlepiej podawać na tostach i posypane szczypiorkiem lub rzeżuchą.
Są różne sposoby na gotowanie jajka w koszulce.
W obu przypadkach potrzebny jest gotująca się woda, niektórzy dodają ocet twierdząc że szybciej się ścina białko. Ja nie dałam octu i wyszło mi, a za to nie wdychałam oparów z octu, które są nieprzyjemne.
1. Jajko wbić do szklanki uważając żeby żółtko się nie rozlało. Dodać troszkę masła. Wodę zamieszać, żeby zrobił się jakby wir. Wlać powoli na gotujący się wrzątek i od razu mieszać łyżką, tak aby białko okalało żółtko i ścinało się. Gotować ok. 2 minuty.
2. Do gotowania jajka można użyć woreczka foliowego. Do woreczka wlać ostrożnie jajko, dodać również trochę masła i taki woreczek włożyć na wrzątek i gotować tak jak wyżej. Jest to prostsza wersja bo nie trzeba mieszać.
przymierzam się od dawna do zrobienia jajka w koszulce, ale jakoś mnie przeraża przyrządzenie.. choć myślę że najwyższy czas spróbować, szczególnie jak patrzę na takie zdjęcia jak Twoje :)
OdpowiedzUsuńworeczekk mnie przeraża. Też słyszałam o tym sposobie, ale jednak mnie odpycha, bo to jednak folia, która rozkłada se nieskończenie...
OdpowiedzUsuńja jeszcze jajka w koszulce nie robiłam nigdy.. może na wielkanoc się zmobilizuję :)
OdpowiedzUsuńJajko w koszulce jest świetne! bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń