Pasta z soczewicy i papryki
Czas na testowanie produktów, które otrzymałam od Sante. Już dawno miałam ochotę na pastę z czerwonej soczewicy, dodałam do niej pieczoną paprykę i trochę orientalnych przypraw. W smaku wyszła naprawdę ciekawa.
Czerwona soczewica jest szybsza w przygotowaniu niż zielona (czas gotowania około 10- 15 minut), różni się również konsystencją i smakiem. Świetnie nadaje się do zup, potraw z ryżu i sosów. Soczewica jest źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi.
Zapraszam do wzięcia udziału w loterii Sante. Do wygrania wycieczki, karty upominkowe i książki Agnieszki Maciąg "Smak Życia". Więcej szczegółów na stronie http://www.sante.pl/loteria
Pasta z soczewicy
- 1 szklanka soczewicy czerwonej Sante
- 1 papryka
- papryka słodka (ok. 2 łyżki)
- papryka ostra
- sól, pieprz
- kmin rzymski
- kolendra
Paprykę wydrążyć i przekroić na pół, podpiec w piekarniku do momentu kiedy skóra będzie łatwo schodzić. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie (ok. 10 do 15 minut). Soczewicę i paprykę zmiksować blenderem, doprawić przyprawami.
Bardzo lubię takie pasty, pycha :-)
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie :) ja soczeiwcy ani cieciorki jeszcze nigdy nie jadłam, muszę się skusić :)
OdpowiedzUsuńzapisuję sobie do zrobienia! bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuń