sobota, 2 marca 2013

Pasta z soczewicy i papryki

Czas na testowanie produktów, które otrzymałam od Sante. Już dawno miałam ochotę na pastę z czerwonej soczewicy, dodałam do niej pieczoną paprykę i trochę orientalnych przypraw. W smaku wyszła naprawdę ciekawa. 

Czerwona soczewica jest szybsza w przygotowaniu niż zielona (czas gotowania około 10- 15 minut), różni się również konsystencją i smakiem. Świetnie nadaje się do zup, potraw z ryżu i sosów. Soczewica jest źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi.

Zapraszam do wzięcia udziału w loterii Sante. Do wygrania wycieczki, karty upominkowe i książki Agnieszki Maciąg "Smak Życia". Więcej szczegółów na stronie http://www.sante.pl/loteria



Pasta z soczewicy 
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej Sante
  • 1 papryka
  • papryka słodka (ok. 2 łyżki)
  • papryka ostra
  • sól, pieprz
  • kmin rzymski
  • kolendra
Paprykę wydrążyć i przekroić na pół, podpiec w piekarniku do momentu kiedy skóra będzie łatwo schodzić. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie (ok. 10 do 15 minut). Soczewicę i paprykę zmiksować blenderem, doprawić przyprawami.



3 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie pasty, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda znakomicie :) ja soczeiwcy ani cieciorki jeszcze nigdy nie jadłam, muszę się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapisuję sobie do zrobienia! bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń