piątek, 8 marca 2013

Najlepsze ciastka zbożowe

Uwielbiam ciastka zbożowe, owsiane jednak te ze sklepów są zbyt słodkie i zawierają za dużo cukru i innych "ulepszaczy. Wreszcie zdecydowałam się sama zrobić takie ciastka w domu i nigdy więcej nie kupię już tych ze sklepu! Smakują tak jak te sklepowe, ale nie są aż tak słodkie i są o wiele zdrowsze. A ciasto zagniatało mi się rewelacyjnie. 



Ciastka zbożowe

  • 80g mąki pszennej
  • 80g mąki razowej
  • 50g otrębów owsianych 
  • 80g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wysypać na stolnicę, masło posiekać nożem wraz z mąką i otrębami. Dodać jajko, cukier, proszek do pieczenie i sól, zagnieść ciasto. Odrywać kawałki ciastka i formować kulki, spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 do 20 minut. 



Zapraszam do wzięcia udziału w loterii Sante. Do wygrania wycieczki, karty upominkowe i książki Agnieszki Maciąg "Smak Życia". Więcej szczegółów na stronie http://www.sante.pl/loteria


5 komentarzy:

  1. zgadzam się , jak już mamy ochotę na coś słodkiego, to najlepiej z własnej cukierenki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba tez się muszę skusić na te owsiane ciasteczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się taka zdrowsza wersja ciasteczek, u mnie mniej zdrowo bo ciastka z masłęm orzechowym(crunchy,lidl) i czekoladą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a w ilu stopniach piec?

    OdpowiedzUsuń