poniedziałek, 30 grudnia 2013

Paszteciki drożdżowe do barszczu

Paszteciki drożdżowe do barszczu z grzybami i mięsem. Od razu po upieczeniu ciasto jest dość twarde, przypominające pizzę, jednak na drugi dzień robią się miękkie i wtedy są najlepsze.

Paszteciki z grzybami i mięsem

Z podanych porcji wyszło ok. 45 pasztecików

Ciasto
  • ½ szklanki mleka
  • 30g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50g stopionego masła
  • 350g mąki
  • 1 jajko całe
  • 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania)
  • 1 łyżeczka soli
Nadzienie

  • 200g mięsa z rosołu
  • garść kiszonej ugotowanej i pokrojonej kapusty
  • 2 garście ugotowanych suszonych grzybów
  • 300g pieczarek
  • 2 cebule
Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajko, żółtko, sól i stopione masło. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. 

Cebule i grzyby pokroić w drobno, podsmażyć na oleju, dodać mięso z rosołu, smażyć chwilę, dodać kapustę i wyłączyć. Wystudzić.

Ciasto rozwałkować, wycinać paski, nakładac farsz i zawijać. Kroić na paszteciki. Posmarować białkiem i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut. 


1 komentarz:

  1. Fajne :) Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu :)

    OdpowiedzUsuń