sobota, 14 grudnia 2013

Jabłecznik biszkoptowy

Ciasto biszkoptowe przełożone jabłkami. Jeden z najlepszych jabłeczników, a w dodatku banalnie prosty do przygotowania.

Jabłecznik biszkoptowy
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę (ok. 35x26) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut, wystudzić i przekroić na pół.
Masa jabłkowa
  • 2kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół szklanki wody
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, podlać wodą i gotować do wyparowania wody. Dodać cukier i cynamon jeszcze chwilę gotować. Wystudzić. Następnie nałożyć na blat i przykryć drugim. Wierzch posypać cukrem pudrem. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy biszkopt nawilgnie od jabłek.

3 komentarze:

  1. Bo piękno tkwi w prostocie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię każdą wersje szarlotki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tej porze roku jabłecznik bardzo wskazany :)

    OdpowiedzUsuń