czwartek, 31 października 2013

Nugetsy z kurczaka

Nugetsy to fajna przekąska na imprezy, smaczny obiad czy kolacja. Warto zrobić je w wersji lżejszej czyli w piekarniku. Smażone są tłuste, a te są idealne i chrupiące, no i oczywiście mniej kaloryczne.
Nugetsy z kurczaka
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki płatków kukurydzianych
  • sól, pieprz, zioła, papryka słodka i ostra w proszku
Pierś z kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i papryką. Najlepiej odstawić na 30 minut do lodówki. Płatki kukurydziane zgnieść lekko i wymieszać z mąką. Kawałki piersi maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w panierce z płatków. Układać na blaszce i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20 minut do zarumienienia. 
Podałam je z domowym ketchupem




3 komentarze:

  1. Mój facet taki uwielbia, ja zresztą też nimi nie gardzę :) Są zawsze dobrym pomysłem na szybki i konkretny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwiellbiam nugetsy ;) te wygladaja mega pysznie! w wolnej chwili zapraszamy do nas ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. super wyglądają muszę zrobić takie córeczce pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń