piątek, 4 października 2013

Ciasto z jabłkami

Przepis na to ciasto zaczerpnęłam od Kasi. Chyba skusiła mnie nazwa "Ten najlepszy". Postanowiłam zrobić i oczywiście nie zawiodłam się. Szarlotka wyszła delikatna, krucha i pyszna. 

Ciasto z jabłkami
Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 250g masła lub margaryny
  • 200g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 8 dużych, słodkich jabłek      
  • cynamon 
Jabłka obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Blachę (ok. 25x35) wyłożyć papierem i wyłożyć pierwszą część ciasta (można wykleić). Na cieście wyłożyć połówki jabłek, posypać cynamonem. Drugą część rozwałkować i przykryć nią jabłka. Ciasto delikatnie nakłuć widelcem i piec w piekarniku ok. 45 minut w 180 stopniach. 




2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :) idealne ciasto na jesień to właśnie takie które ma w swoim składzie jabłka i cynamon ! ;)

    OdpowiedzUsuń