Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 250g masła lub margaryny
- 200g waniliowego serka homogenizowanego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 8 dużych, słodkich jabłek
- cynamon
Jabłka obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Blachę (ok. 25x35) wyłożyć papierem i wyłożyć pierwszą część ciasta (można wykleić). Na cieście wyłożyć połówki jabłek, posypać cynamonem. Drugą część rozwałkować i przykryć nią jabłka. Ciasto delikatnie nakłuć widelcem i piec w piekarniku ok. 45 minut w 180 stopniach.
Wygląda przepysznie :) idealne ciasto na jesień to właśnie takie które ma w swoim składzie jabłka i cynamon ! ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuń