Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Pyszna, aromatyczna zapiekanka z grzybami, bez dodatku mięsa.
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
- 300g grzybów świeżych, mrożonych lub 100g suszonych
- 1,5kg ziemniaków
- 2 cebule
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 śmietana 12%
- sól, pieprz
- ser żółty
Grzyby ugotować, jeśli są suszone to najpierw namoczyć i ugotować. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Grzyby podsmażyć z cebulą, dodać śmietanę, sól, pieprz i rozmaryn. Pokrojone ziemniaki polać przygotowanym sosem, posolić i dodać posiekany surowy czosnek. Dokładnie wymieszać, posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach.
Fajna, nigdy nie jadłam zapiekanki ziemniaczanej, ale chyba czas to zmienić ;)
OdpowiedzUsuń