sobota, 19 października 2013

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

Pyszna, aromatyczna zapiekanka z grzybami, bez dodatku mięsa.


Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

  • 300g grzybów świeżych, mrożonych lub 100g suszonych
  • 1,5kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 śmietana 12%
  • sól, pieprz
  • ser żółty
Grzyby ugotować, jeśli są suszone to najpierw namoczyć i ugotować. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Grzyby podsmażyć z cebulą, dodać śmietanę, sól, pieprz i rozmaryn. Pokrojone ziemniaki polać przygotowanym sosem, posolić i dodać posiekany surowy czosnek. Dokładnie wymieszać, posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach. 


1 komentarz:

  1. Fajna, nigdy nie jadłam zapiekanki ziemniaczanej, ale chyba czas to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń