Ciastka serowe z jabłkami usteczka
Sprawdzony przepis na ciastka z białym serem i jabłkami zwanymi usteczkami. Przepis bardzo prosty i łatwy do zapamiętania, pochodzi ze starego zeszytu mamy. Na drugi dzień ciasto nawilgnie od jabłek i są jeszcze lepsze, o ile przetrwają do następnego dnia:)
Ciastka z jabłkami - usteczka
- 250g mąki
- 250g masła lub margaryny
- 250g sera białego (twarogu)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- kilka jabłek
Z podanych składników zagnieść ciasto. Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut i rozwałkować na ok 1-2cm. Wycinać szklanką koła. Układać ćwiatki jabłek i składać na pół. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut do lekkiego zarumienienia. Posypać cukrem pudrem.
też robiłam takie, u mnie ten przepis nazywa się lwie paszcze:)
OdpowiedzUsuńŚwietne, ja spotykam się z nimi pierwszy raz, te wystające jabłka wyglądają jak zęby ;)
OdpowiedzUsuńNie mogę się powstrzymać one wyglądają jak sztuczne szczęki :P :D
Smakowicie wyglądają i na pewno świetnie smakują:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńale świetne!
OdpowiedzUsuńAz sie usmiechnelam jak je zobaczylam :) Wygladaja slodko :) Moja corcia by je polubila ;)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka pociekła na ich widok, mniam...:)
OdpowiedzUsuńnic nie wyszło a przepis nie jest konkretny,bo musiałam na innych szperać żeby ciasto wałkować a na koniec wyszło ociekające tłuszczem placki ble...
OdpowiedzUsuńMasło powinno być zimne, można zmniejszyć jego ilość i dodać więcej mąki i powinna wyjść dobra konsystencja. Po zagniecieniu ciasta też dobrze je schłodzić i wtedy ładnie się wykrawa
Usuńmoje właśnie stygną aż się nie moge doczekać co z nich wyszło
OdpowiedzUsuń