niedziela, 27 października 2013

Ciastka serowe z jabłkami usteczka

Sprawdzony przepis na ciastka z białym serem i jabłkami zwanymi usteczkami. Przepis bardzo prosty i łatwy do zapamiętania, pochodzi ze starego zeszytu mamy. Na drugi dzień ciasto nawilgnie od jabłek i są jeszcze lepsze, o ile przetrwają do następnego dnia:)


Ciastka z jabłkami - usteczka
  • 250g mąki
  • 250g masła lub margaryny
  • 250g sera białego (twarogu)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • kilka jabłek
Z podanych składników zagnieść ciasto.  Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut i rozwałkować na ok 1-2cm. Wycinać szklanką koła. Układać ćwiatki jabłek i składać na pół. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut do lekkiego zarumienienia. Posypać cukrem pudrem. 




9 komentarzy:

  1. też robiłam takie, u mnie ten przepis nazywa się lwie paszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, ja spotykam się z nimi pierwszy raz, te wystające jabłka wyglądają jak zęby ;)
    Nie mogę się powstrzymać one wyglądają jak sztuczne szczęki :P :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wyglądają i na pewno świetnie smakują:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Az sie usmiechnelam jak je zobaczylam :) Wygladaja slodko :) Moja corcia by je polubila ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mi ślinka pociekła na ich widok, mniam...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nic nie wyszło a przepis nie jest konkretny,bo musiałam na innych szperać żeby ciasto wałkować a na koniec wyszło ociekające tłuszczem placki ble...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło powinno być zimne, można zmniejszyć jego ilość i dodać więcej mąki i powinna wyjść dobra konsystencja. Po zagniecieniu ciasta też dobrze je schłodzić i wtedy ładnie się wykrawa

      Usuń
  7. moje właśnie stygną aż się nie moge doczekać co z nich wyszło

    OdpowiedzUsuń