sobota, 12 października 2013

Sękaczek

Zrobiło się jesiennie i przyszedł sezon na jabłka. Nie jest to typowa szarlotka, ale równie smaczna. Kruche blaty przełożone są jabłkami, a na wierzchu polewa orzechowa. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień kiedy zmięknie. Przepis na sękaczek pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji". Ciasta siostry Anastazji zawsze się udają! Ciasto jest łatwe w przygotowaniu ale dość pracochłonne przez pieczenie każdego blatu osobno i czekanie na schłodzenie obu mas. Ale warte zrobienia. 
Sękaczek
  • 350g mąki
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 120g cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 równe części. Wstawić do zamrażarki na 20 minut, aby lepiej się wałkowały. Upiec 3 blaty (Blacha o wymiarach ok. 30x25). Piec w piekarniku w 180 stopniach do zarumienienia. Wystudzić. 
Masa jabłkowa
  • 1kg jabłek
  • 2 galaretki żółte np. cytrynowe
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć ok. 10-15 minut i dodać galaretki w proszku, wymieszać i wystudzić. 
Masa orzechowa
  • 180g orzechów włoskich
  • 100g cukru (zmniejszyłam ilość cukru, a i tak była bardzo słodka)
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 150g masła
Orzechy posiekać. Wszystkie składniki zagotować i dobrze wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić.
Kiedy blaty i masy wystygną przekładać.
Kruchy blat 
Masa jabłkowa
Kruchy blat
Masa jabłkowa
Kruchy blat
Masa orzechowa



4 komentarze:

  1. Od dłuższego czasu przymierzam sie do tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, jest trochę czasochłonne, ale pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasochłonne ciasta uczą nas cierpliwości:) Siostra Anastazja na pewno o tym wie:D Bardzo ładnie Ci wyszło to ciasto, aż szkoda że nie mogę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ładnie Ci wyszedł;) praca zapewne została nagrodzona smakiem:)

    OdpowiedzUsuń