środa, 3 kwietnia 2013

Sałatka gyros

Ostatnio jedna z najpopularniejszych sałatek - królowa imprez - sałatka gyros. Można ją robić w wersji mieszanej, jak również warstwowo. 



Sałatka gyros
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • kapusta pekińska
  • słoiczek ogórków konserwowych
  • puszka kukurydzy
  • cebula
  • przyprawa gyros
  • ketchup
  • majonez
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać przyprawa gyros i smażyć na małej ilości oleju. Odstawić do wystygnięcia. Kapustę pokroić, ogórki odsączyć i pokroić w drobną kostkę, cebulę również. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą lub układać warstwami. Dosmakować ketchupem i majonezem. 

Warstwy
połowa kurczaka
kapusta
majonez, ketchup
ogórki
reszta kurczaka
cebula
kukurydza
majonez, ketchup
kapusta


5 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, ale chyba po świętach nie dałbym rady jej zjeść.

    Swoją drogą robię bardzo podobną : kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tą sałatkę! :) Nigdy się nie znudzi, można się nią najeść i każdy raczej lubi :).
    Dodaje tylko zamiast zwykłej cebuli - czerwoną, bardziej mi smakuje no i więcej kolorków jest :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowany klasyk każdej imprezy :P choć mój mąż uwielbia tę sałatkę tak bardzo, że często pojawia się na naszym stole bez okazji :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż się głodna robię jak na nią patrzę :D Idealna sałatka na domówkę :) Polecam Wam też moją wersję - http://salatkagyros.pl :)

    OdpowiedzUsuń