niedziela, 28 kwietnia 2013

Boczek faszerowany

Kolejna propozycja domowej wędliny. Boczek jest dość tłustym mięsem, ale można trafić na naprawdę ładny kawałek. 

Boczek faszerowany
  • boczek surowy ok. 1kg
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • ulubione zioła
  • pieprz, sól
Farsz:
  • 80dag zmielonej łopatki
  • papryka świeża
  • sól, pieprz
Mięso z łopatki, wymieszać z drobno pokrojoną papryką, dosmakować solą i pieprzem. Farsz nakładać na boczek i zawijać wzdłuż dłuższego boku lub tylko na pół. Zawiązać sznurkiem i natrzeć czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Piec ok. 1-1,5h w 180 stopniach.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz