czwartek, 25 kwietnia 2013

Warzywa po prowansalsku

Warzywa pieczone po prowansalsku to świetny dodatek do obiadu, do kotleta, ale równie dobrze można jeść same.


Warzywa po prowansalsku

Składniki dla 6 osób:
  • 10 ziemniaków
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 30 dag pieczarek
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • sól, pieprz
Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę. Cukinię i marchewkę w plasterki. Pieczarki i cebule w ćwiartki. Ząbki czosnku drobno w kosteczkę. Wszystkie warzywa wymieszać, polać oliwą, posypać ziołami, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Piec w naczyniu żaroodpornym przez ok. 1h - 1,5h  w 180 stopniach do miękkości. Ziemniaki potrzebują więcej czasu niż pozostałe warzywa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz