poniedziałek, 3 czerwca 2013

Chatka Puchatka (Domek Baby Jagi)

Chatka Puchatka czyli Domek Baby Jagi to idealne ciasto na Dzień Dziecka :) Ciasto wygląda ciekawie i jest smaczne. 
Przepis z zeszytu mamy:)
Chatka Puchatka (Domek Baby Jagi)
  • herbatniki ok. 40-50 sztuk
  • pół kg sera (do sernika, w wiadereczku)
  • 125g masła 
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • wiórka kokosowe
polewa:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao gorzkiego
Masło zmiksować z cukrem, dodać ser. 1/3 masy odlożyć i dodać łyżkę kakao, zmiksować. 
Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej. Nałożyć masę z kakaem, następnie drugą warstwę herbatników i masę białą, której powinno być grubo.
Złożyć w daszek pomagając sobie folią. Docisnąć. Zrobić polewę: masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, mleko i kakao, mieszać cały czas do powstania polewy. Polać ciasto polewą i posypać wiórkami. Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc, aż herbatniki zmiękną, a masa stwardnieje. 






8 komentarzy:

  1. śliczna chatka :)
    p.s nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/06/zabawa-nominacja-itp.html.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chatka wyszła pyszna :) Polecam ten przepis szybki i łatwy w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem dlaczego ser wyszedł taki płynny. Miałam problemy ze złożeniem takiej ładnej chatki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło było zbyt ciepłe, jeśli masa jest zbyt płynna trzeba ją wstawić do lodówki na chwilę i dopiero nakładać na ciasto.

      Usuń
  4. Moja mama robi jutro na moje urodziny taką chatkę. Trzymajcie kciuki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne wspomnienia. Moja babcia robiła od święta taką właśnie chatkę. Takiego ciastka nie widziałem już od wieków. Przyszedł czas, żeby samemu odtworzyć przepis.

    OdpowiedzUsuń