poniedziałek, 24 czerwca 2013

Racuchy z truskawkami

Szybkie placuszki na śniadanie, kolacje lub nawet na obiad. 

Racuchy z truskawkami

Składniki dla 4 osób:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki wody
  • truskawki pokrojone w plasterki
  • olej
Jajka roztrzepać widelcem, dodać cukier, szczyptę soli i jogurt naturalny. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dolewać wodę, cały czas mieszając. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Jeśli jest taka potrzeba można uzyć blendera ręcznego lub miksera. Dodać truskawki pokrojone w plasterki, delikatnie wymieszać. Smażyć na małej ilości oleju. Można posypać cukrem pudrem. 

Truskawkowy zawrót głowy 2013

4 komentarze:

  1. Bardzo pięknie się prezentują, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...dziś też robiłam.... mniam... z truskawkami są cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na wplecenie truskawek do racuchów bym nie wpadła, ale pewnie smaczne połączenie!

    OdpowiedzUsuń