sobota, 22 czerwca 2013

Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem

Dziś na obiad lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem. I wyszła najlepsza lasagne jaką jadłam! W moim ogródku jest pełno szpinaku i ciągle szykuję jakieś dania z nim. Niestety jak urwę wielką miskę, to po podsmażeniu zostaje go dosłownie garstka:) Wygląda na pracochłonną, ale nie ma aż tak bardzo dużo z tym pracy, za to dużo zmywania:)
Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem
  • makaron lasagne
  • żółty starty ser
Warstwa czerwona (składniki na 2 warstwy)
  • mięso mielone 500g
  • 1 cebula
  • 400ml przecieru pomidorowego ( u mnie domowy) lub pomidory w puszce
  • bazylia
  • sól, pieprz
Mięso podsmażyć, dorzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać przecier, świeżą bazylię, dosmakować solą i pieprzem. 

Warstwa szpinakowa
  • duża miska szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć dodać szpinak, kiedy ugaśnie dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. 

Beszamel
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę mieszać cały czas aby nie było grudek. Dodać mleko, mieszać często, zagotować. Dosmakować solą, pieprzem i gałką. 

W naczyniu żaroodpornym wyłożyć płaty makaronu, na to beszamel i pierwszą warstwę czerwoną z mięsem. Następnie makaron, beszamel i warstwę szpinakową. Znów makaron, beszamel i warstwę czerwoną na to makaron i resztę beszamelu. Posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach do miękkości makaronu. 




2 komentarze:

  1. O ja Cię kręcę, porywam kawałek, bo to musi być rewelacyjne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię taką wersje:) najlepsza i najzdrowsza:D

    OdpowiedzUsuń