niedziela, 9 czerwca 2013

Karkówka po żydowsku

Karkówka przyrządzona w taki sposób smakuje wyśmienicie. Jest to zupełnie inny sposób podania niż robię to zazwyczaj i bardzo smakowała mojej rodzinie. Przepis z gazetki Przyślij przepis. 
Karkówka po żydowsku 
  • 1kg karkówki
  • 40dag pieczarek
  • 3 cebule
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 szklanka zalewy z ogórków
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz, majeranek, mąka
Karkówkę pokroić w plastry, posolić, popieprzyć, posypać majerankiem. Można odstawić na jakiś czas do lodówki. Obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju do lekkiego zarumienienia. Kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na olej po mięsie, wrzucić pokrojone pieczarki i cebule, dosolić i podsmażyć. Ogórki pokroić w kosteczkę. Zrobić sos: wymieszać zalewę z ogórków, przecier i ketchup, dodać trochę pieprzu. Na mięso położyć ogórki, pieczarki i cebule i zalać przygotowanym sosem. Zapiekać w piekarniku ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. 




5 komentarzy:

  1. Pewnie mojej rodzinie też by przypadła do gustu. Bardziej im, niż mnie, jak sądzę, bo nie jestem takim mięsożercom, ale na pewno chętnie bym spróbowała.
    http://dariawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, ale najbardziej podoba mi się nazwa. Wiem, że jest tylko symboliczna, tak jak ryba po grecku, ale uznałam ją za zabawną, bo karkówka nie mogłaby byc po żydowsku- Żydzi nie jedzą wieprzowiny:D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też to zauważyłam i wahałam się czy wpisać tę nazwę, ale jak tak było w gazetce, tak przepisałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pomysłowe :) jednak karkówka z grilla dla mnie zwycięża ;) http://www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/karkowka-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja osobiście karkówkę robię na wiele sposobów ale co do karkówki po żydowsku dodaję zamiast ogórków konserwowych ogórki kwaszone wyostrzają smak.Przed podsmażeniem nacieram karkówkę czosnkiem i dopiero wtedy smażę.Sos robię następująco.Na szklankę wywaru rosołu dodaje 2 łyżki kechupu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego ząbek czosnku no i sól i pieprz.To jest dopiero wtedy Pychotka

    OdpowiedzUsuń