środa, 6 lutego 2013

Zupa od serca - zupa cebulowa

Zupa cebulowa to moja ulubiona zupa i to właśnie cebulowa była moją pierwszą zupą, jaką przygotowałam w życiu. 

Ta podana w wersji walentynkowej z serduszkami zapiekanymi z cebulką i serem, pychota!!

Mój pomysł na zupę od serca bierze udział w konkursie Winiary. Ojj przydałby się wreszcie swój aparacik:)



Zupa cebulowa

  • 2 łyżki masła
  • 3 spore cebule
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 listry wody
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 opakowanie Pomysłu na francuską zapiekaną zupę cebulową Winiary
  • 1 serek topiony śmietankowy lub ziołowy
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
Cebule obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać 2 łyżki śmietany. Smażyć do zabulgotania. Wodę zagotować, wrzucić marchewkę pokrojoną oraz ziemniaki. Gotować do miękkości. Następnie dodać opakowanie pomysłu Winiary, rozrobione w zimnej wodzie. Gotować, dodać cebulę ze śmietaną. Następnie po kawałkach serka topionego, cały czas mieszając. Dosmakować tymiankiem, solą, pieprzem, papryką słodką i cebulką prażoną z pomysłu Winiary. Najlepiej smakuje po 30 minutach, kiedy serek topiony rozpuści się dokładnie i przegryzie z całą zupą. 

Serduszka z ciasta francuskiego
  • 1 ciasto francuskie
  • 1 cebula
  • 2 plastry sera żółtego
Z ciasta wyciąć serduszka. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć chwilę na oleju. Nałożyć na serduszka cebulkę a następnie ser żółty. Piec ok. 10 minut w 200 stopniach. 



1 komentarz: