środa, 13 lutego 2013

Fish and chips

Fish and chips to popularne danie brytyjskie. Proponuję w wersji z frytkami odchudzonymi czyli z piekarnika. 


Ryba z frytkami
Składniki dla 3 osób:

Frytki z piekarnika
  • 10 ziemniaków
  • ulubione zioła np. tymianek, koperek
  • sól
  • 2 łyżki oleju
Ziemniaki pokroić w słupki, wypłukać w wodzie ze skrobii i wysuszyć. Następnie przełożyć na blachę wysmarowaną olejem. Posypać ziołami. Piec w piekarniku przez ok. 1 godzinę w 180-200 stopni. Pod koniec pieczenia posolić.

Ryba:
  • filety z ryby (dorsz lub inna)
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
Rybę skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Jajko, mąkę, proszek do pieczenia wymieszać dokładnie z mlekiem. Dosolić i popieprzyć. Rybę wrzucić do panierki i smażyć na patelni. Odsączyć na ręczniku papierowym. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz