Fish and chips to popularne danie brytyjskie. Proponuję w wersji z frytkami odchudzonymi czyli z piekarnika.
Ryba z frytkami
Składniki dla 3 osób:
Frytki z piekarnika
- 10 ziemniaków
- ulubione zioła np. tymianek, koperek
- sól
- 2 łyżki oleju
Ziemniaki pokroić w słupki, wypłukać w wodzie ze skrobii i wysuszyć. Następnie przełożyć na blachę wysmarowaną olejem. Posypać ziołami. Piec w piekarniku przez ok. 1 godzinę w 180-200 stopni. Pod koniec pieczenia posolić.
Ryba:
- filety z ryby (dorsz lub inna)
- 1 jajko
- ½ szklanki mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ szklanki mleka
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Rybę skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Jajko, mąkę, proszek do pieczenia wymieszać dokładnie z mlekiem. Dosolić i popieprzyć. Rybę wrzucić do panierki i smażyć na patelni. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz