poniedziałek, 4 lutego 2013

Domowe Monte

Niedawno wypatrzyłam przepis na domowe Monte tu i zapisałam do wypróbowania. Jak dla mnie smakuje jak deser czekoladowy z koroną jak ten. Ale jest naprawdę dobry i mniej kaloryczny niż ze sklepu. 


Domowe Monte
  • 500ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 łyżka kakao
Mleko wraz z cukrem i mlekiem w proszku zagrzać, ale nie gotować. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Trochę ciepłego mleka wymieszać z serkiem i dodać do reszty mleka (żeby się nie zważyło). Całość podzielić na 2 części. Do jednej dodać łyżkę kakao. 
Nalać 1 warstwę do szklanki, wstawić do lodówki, jak lekko stężeje nalać drugą warstwę i ponownie wstawić do lodówki. 

Konsystencja jest galaretkowata, nie zsiada się. Jeśli ktoś chce mieć sztywny deser radzę dodać więcej żelatyny. 




10 komentarzy:

  1. ja te deserki z korną zawsze lubiłam jeść :) wiec fajna opcja na słodkość bez dodatku chemii.

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam te deserek; bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń
  3. super do mleka zamiast serka dałam wiórki kokosu poprostu super !

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy jest możliwość przygotowania tego deseru w większej ilości (w większym naczyniu) bez uszczerbku na smaku czy innych walorach? Obawiam się po prostu, że przedstawiona na obrazku ilość to za mało dla mojego apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podanych proporcji wyszły 3 takie szklanki pokazane na zdjęciu, aby wyszło więcej proszę zwiększyć proporcje i powinno wyjść bez uszczerbku na smaku :) pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję i również pozdrawiam!

      Usuń
  5. Zamiast serka waniliowego dodałem aromat waniliowy, ale chyba za dużo bo za bardzo waniliowe wyszło, choć mimo wszystko smaczne :) Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przypomniałaś mi smak dzieciństwa tym przepisem ;) szkoda, że nie mam w domu żelatyny, bo już bym robiła deser :) dziękuję i przepis sobie zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń