środa, 18 listopada 2015

Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska - Shepherd's pie to pochodząca z Wielkiej Brytanii zapiekanka. Warstwę mięsno-warzywną zapieka się pod pierzynką z pure ziemniaczanego. Bardzo smaczna i sycąca. 

Zapiekanka pasterska
  • 500g mięsa mielonego (w oryginale jagnięcina- można zastąpić innym)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 4 ząbki czosnku
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • oregano, bazylia
  • sól, pieprz
  • 1kg ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 125ml mleka
  • sól, pieprz
  • ser cheddar do posypania
Cebule pokroić w kostkę, marchewki i selera zetrzeć na tarce, udusić na patelni, dodać przeciśnięty czosnek oraz mięso. Następnie dodać przecier pomidorowy i dusić aż całość zgęstnieje. Doprawić oregano, bazylią, solą i pieprzem. 
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, utłuc dobrze tłuczkiem do ziemniaków, dodając masło i mleko. Doprawić solą i pieprzem.  
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć na dno warstwę mięsno-warzywną, a następnie pure ziemniaczane, wyrównać, można zrobić wzorek widelcem. Wierzch posypać cheddarem i piec w piekarniku ok. 30-40 minut w 180 stopniach do zarumienienia.



1 komentarz: