Gęś faszerowana kaszą
- gęś (wydrylowana)
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 500g pieczarek
- 2 cebule
- 25dag wątróbki
- 2 marchewki
- pół selera
- natka pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- majeranek
- sól, pieprz
Gęś wydrylować zostawiając kości udek i skrzydełek. Gęś natrzeć solą, pieprzem majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Kaszę ugotować na pół miękko. Pieczarki, marchewki, selera zetrzeć na tarce i udusić na patelni, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, przeciśnięty czosnek. Wymieszać razem, dodać pokrojoną drobno wątróbkę i natkę pietruszki, dosmakować solą i pieprzem. Gęś napełniać farszem. Podczas pieczenia kasza jeszcze napęcznieje. Jeśli jest potrzeba zaszyć gęś i piec ok. 3 godziny w 180 stopniach.
chyba nigdy nie jadłam gęsi ale nabrałam ochoty ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)