wtorek, 10 listopada 2015

Gęś faszerowana kaszą

Ostatnio coraz częściej na polskich stołach 11 listopada (Świętego Marcina) pojawia się gęś. To dawna staropolska tradycja, którą od kilku lat próbują wskrzesić restauratorzy. Co ciekawe Polska jest największym hodowcą gęsi, niestety większość eksportuje się za granicę.
Gęś faszerowana kaszą
  • gęś (wydrylowana)
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 25dag wątróbki
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • natka pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz
Gęś wydrylować zostawiając kości udek i skrzydełek. Gęś natrzeć solą, pieprzem majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Kaszę ugotować na pół miękko. Pieczarki, marchewki, selera zetrzeć na tarce i udusić na patelni, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, przeciśnięty czosnek. Wymieszać razem, dodać pokrojoną drobno wątróbkę i natkę pietruszki, dosmakować solą i pieprzem. Gęś napełniać farszem. Podczas pieczenia kasza jeszcze napęcznieje. Jeśli jest potrzeba zaszyć gęś i piec ok. 3 godziny w 180 stopniach.




1 komentarz:

  1. chyba nigdy nie jadłam gęsi ale nabrałam ochoty ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń