poniedziałek, 2 listopada 2015

Rafaello na krakersach

Szybkie bez pieczenia ciasto Rafaello, przełożone krakersami i kremem kokosowym. Słone krakersy przełamują słodycz kremu kokosowego, jeśli ktoś nie lubi takich smaków można je zastąpić herbatnikami. 
Rafaello na krakersach 
  • 2 paczki krakersów po 180g
  • ½ litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego Olejowy Raj
  • 200g masła
  • 200g wiórek kokosowych 

Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną i pszenną dobrze wymieszać ze szklanką mleka i dodać do utartych żółtek. Drugą szklankę mleka zagotować z pozostałym cukrem, dodać ekstrakt waniliowy. Na gotujące się mleko wlać masę jajeczną cały czas mieszając, uważając aby budyń się nie przypalił i żeby nie powstały grudki. Budyń odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu cały czas miksując. Dodać łyżkę oleju kokosowego i 180g wiórek kokosowych (resztę zostawić do posypania wierzchu). Blachę o wymiarach ok. 20x26 wyłożyć krakersami, następnie wyłożyć masę kokosową i tak do wykończenia składników. Z 2 paczek krakersów wyszło mi 4 warstwy krakersów, ale można zrobić 3 z większą ilością kremu. Wierzch posypać resztą wiórków kokosowych. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby krakersy zrobiły się miękkie.






2 komentarze: