niedziela, 22 listopada 2015

Schab ze śliwkami

Schab ze śliwką obowiązkowo pojawia się u mnie na świątecznym stole. Smakuje zarówno na ciepło podany na obiad, jak i na zimno jako wędlina na kanapki. 

Schab ze śliwką
  • 1kg schabu
  • kilka suszonych śliwek 
  • majeranek, sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
Śliwki możemy włożyć na dwa sposoby.
1) Przeciąć schab wzdłuż od góry, włożyć śliwki, spiąć wykałaczkami i zwinąć sznurkiem. 
2) Zrobić dziurę w środku schabu długim nożem i wkładać śliwki do środka, całość zwinąć sznurkiem.
Schab natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Piec w piekarniku najlepiej w rękawie ok. godzinę w 180 stopniach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz