niedziela, 23 grudnia 2012

Ryba po grecku

Najlepsza ryba po grecku z przepisu mojej mamy. Smakuje pysznie zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak i na zimno.

Ryba po grecku
  • 1kg ryby np. morszczuk, dorsz, mintaj
  • 4 marchewki średnie
  • 3 cebule
  • pół selera
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu
  • papryka w proszku
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
Marchewki i selera zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka. Przełożyć do garnka, na dno wlać troszkę oleju. Dusić w nim warzywa do miękkości.
W tym czasie usmażyć rybę w jajku i bułce tartej. 
Do warzyw dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, koncentrat, dusić jeszcze kilka minut. Dosmakować papryką, octem, cukrem i solą. 
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa, na warzywa rybę, następnie znów warzywa i tak warstwami do wykorzystania wszystkich produktów. Naczynie wstawić do piekarnika, zapiekać przez ok. 30 minut w 180 stopniach. 



2 komentarze:

  1. jadłam raz w życie rybę po grecku bo moja mam nie umie - pokażę jej przepis hahaha będzie zmuszona zrobić xd

    OdpowiedzUsuń