sobota, 22 grudnia 2012

Pierniczki i witrażyki

Moje pierniczki są nieco spóźnione niestety z braku czasu, ale jeszcze zdążą zmieknąć nieco. W pudełku gdzie są przechowywane warto dać obrane jabłko, dzięki niemu szybciej staną się miękkie. 
Pomysł na ciasteczka witrażyki tak mi się spodobał, że też wypróbowałam, a jest to banalne. Najtrudniejszą rzeczą jest pokruszenie landrynek, które są twarde jak kamień. 




Pierniczki i witrażyki
  • 3 szklanki mąki
  • pół kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • +landrynki
Margarynę wraz z mąką posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Wykrawać ciastka. Piec w temperaturze 180 przez 8-10 minut.

Witrażyki:
W ciastkach wycinać mniejsze dziurki, w dziurki włożyć rozkruszone landrynki, które pięknie stopnieją w piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika zostawić przez kilka minut, aby landrynki z powrotem stężały i ładnie odeszły od blachy. 






2 komentarze:

  1. prześliczne! szczególnie te witrażyki!
    PS. Nie wiem jak będzie u mnie z czasem w najbliższe dni, tak więc już dzisiaj życzę Ci Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia ;) ...i oby bliscy wyczyścili do zera talerzyki ze smakołykami, jakie im przygotujesz ;)

    Pozdrawiam!
    Martyna

    OdpowiedzUsuń