Grzebyczki z marmoladą
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 margaryna
- 1 cukier waniliowy
- marmolada lub dżem
Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki do schłodzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniej niż na pierogi) i w miarę możliwości uformować prostokąt. Na kraj ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć dwa razy, odciąć od reszty ciasta. Porcjować na kawałki, każdy delikatnie naciąć nożem.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układając z każdego zrobić półksiężyc – tak, by nacięcia się otwarły. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńPychotka:)
OdpowiedzUsuń