piątek, 14 grudnia 2012

Grzebyczki z marmoladą

Ciastka nacinane, o fajnym kształcie, pełne marmolady. Przepis z  książki Ewy Wachowicz – „Ewa gotuje”. Znikają w zastraszającym tempie. 





Grzebyczki z marmoladą
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 margaryna
  • 1 cukier waniliowy
  • marmolada lub dżem
Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki do schłodzenia. 
Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniej niż na pierogi) i w miarę możliwości uformować prostokąt. Na kraj ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć dwa razy, odciąć od reszty ciasta. Porcjować na kawałki, każdy delikatnie naciąć nożem.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układając z każdego zrobić półksiężyc – tak, by nacięcia się otwarły. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




2 komentarze: