czwartek, 27 grudnia 2012

Schab ze śliwką

Na moim bożonarodzeniowym stole znajdowały się jedynie domowe wędliny - pieczona karkówka, klops, boczek oraz schab ze śliwką. Robię go często w ciągu roku, jest idealny na kanapki, bez zbędnych ulepszaczy jakie dają nam w sklepach.


Schab ze śliwką
  • 1,5-2 kg schabu 
  • śliwki kalifornijskie
  • majeranek, sól, pieprz, przyprawa gyros lub inna ulubiona
  • 3 ząbki czosnku
W schabie trzeba zrobić dziurę i są na to 2 sposoby.
1. Przeciąć schab wzdłuż od góry, włożyć śliwki, spiąć wykałaczkami a następnie zawinąć sznurkiem.
2. Zrobić dziurę w środku schabu długim nożem i wkładać śliwki do środka i zawinąć sznurkiem. 
Następnie natrzeć schab ulubionymi przyprawami i czosnkiem. Piec ok. 1h-1,5h w 180 stopniach. 




3 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę pysznie:) Uwielbiamy schab ze śliwką, zwłaszcza ten domowej roboty:)Basjula

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Zapraszamy do konkursu - do wygrania Książka z autografem Roberta Makłowicza! http://www.domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Zdrowe, swojskie wędliny są najlepsze! Twoje wyglądają apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń