poniedziałek, 24 grudnia 2012

Pierożki z kruchego ciasta z farszem grzybowym

Pierogi w nieco innej wersji - z kruchego ciasta z farszem grzybowo-pieczarkowo-cebulowym. Najlepiej podawać z barszczem czerwonym. 


Pierożki z kruchego ciasta z farszem grzybowym
Przepis Roberta Makłowicza

Ciasto
  • 300g mąki 
  • 160g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Farsz
  • 100g grzybów wcześniej ugotowanych na wywar z barszczu
  • 300g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • pieprz, sól
Na stolnicy połączyć składniki ciasta, siekając nożem i zagniatać, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. 
W tym czasie oczyścić pieczarki, pokroić w kostkę, grzyby i cebulę tak samo. Podsmażyć na maśle, posolić i smażyć do odparowania wody. Doprawić, odstawić do wystygnięcia.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Kłaść farsz, zlepić dobrze brzegi, układać na blaszczce, piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach do zarumienienia. 
Podawać z barszczem czerwonym.


Barszcz czerwony
  • 5 buraków 
  • 1 duża marchew
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • wywar z grzybów (potrzebnych do pierożków)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarenka pieprzu
  • chochelka zakwasu buraczanego
  • sok z cytryny
  • sól, majeranek
Ugotować wywar z warzyw, dolać wywar z grzybów, dodać pokrojone buraki. Gotować. Następnie dodać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i zakwas. Dalej gotować. Na koniec dosmakować. 




3 komentarze:

  1. mniamm mniammm pierożki <3

    Wesołych Świąt . !

    OdpowiedzUsuń
  2. nooo takie kruchutkie muszą się z barszczykiem doskonale komponować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają te pierożki:)
    Wesołych Świąt!:)

    OdpowiedzUsuń