Pierożki z kruchego ciasta z farszem grzybowym
Przepis Roberta Makłowicza
Ciasto
- 300g mąki
- 160g masła lub margaryny
- 3 żółtka
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Farsz
- 100g grzybów wcześniej ugotowanych na wywar z barszczu
- 300g pieczarek
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- pieprz, sól
Na stolnicy połączyć składniki ciasta, siekając nożem i zagniatać, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie oczyścić pieczarki, pokroić w kostkę, grzyby i cebulę tak samo. Podsmażyć na maśle, posolić i smażyć do odparowania wody. Doprawić, odstawić do wystygnięcia.Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Kłaść farsz, zlepić dobrze brzegi, układać na blaszczce, piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach do zarumienienia.
Podawać z barszczem czerwonym.
Barszcz czerwony
- 5 buraków
- 1 duża marchew
- 1 seler
- 1 cebula
- wywar z grzybów (potrzebnych do pierożków)
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 ziarenka pieprzu
- chochelka zakwasu buraczanego
- sok z cytryny
- sól, majeranek
Ugotować wywar z warzyw, dolać wywar z grzybów, dodać pokrojone buraki. Gotować. Następnie dodać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i zakwas. Dalej gotować. Na koniec dosmakować.
mniamm mniammm pierożki <3
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt . !
nooo takie kruchutkie muszą się z barszczykiem doskonale komponować ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają te pierożki:)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!:)