piątek, 2 listopada 2012

Lekki obiad – pulpeciki z indyka w sosie koperkowym

Miałam ostatnio problemy z żołądkiem i musiałam jeść lekkie posiłki. Pulpeciki z indyka spisały się na medal. Danie jest lekkostrawne, bo gotowane, z chudego mięsa, ale naprawdę pyszne.




Lekki obiad – pulpeciki z indyka w sosie koperkowym


Pulpeciki:
  • 0,5kg mięsa z indyka – golonka z indyka, skrzydło, udko
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 bułka czerstwa
  • Troszkę mleka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • Majeranek
  • Pietruszka
  • Sól, pieprz

Sos koperkowy:

  • 1 litr wody
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • Nać selera + lubczyk
  • pietruszka
  • 1 marchewka
  • 4 łyżki groszku zielonego
  • 1 łyżka śmietany
  • Koperek

Pulpeciki:

Mięso oddzielić od kości, zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Bułkę namoczyć w mleku i zmielić po mięsie. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Dodać jajko i bułkę tartą, natkę pietruszki i majeranek. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Formować kulki.


Sos:

Wodę zagotować, dodać nać selera i lubczyk, pokrojonego selera, cebulę, marchewkę i pietruszkę. Gotować, dodać groszek. Dosolić i popieprzyć. Sos doprawić śmietaną i koperkiem. Do bulionu wkładać uformowane pulpeciki. Gotować do miękkości.

Podawać z kaszą lub z ryżem.


3 komentarze: