Makowiec po japońsku to ciekawy przepis na nieco inny makowiec. Do zrobienia tego ciasta skłoniła mnie ciekawa nazwa. Inna nazwa z jaką się spotkałam to szarlotka japońska. To wilgotne ciasto za sprawą zawartych w cieście jabłek. Jednak samych jabłek nie czuć.
Ciasto
- 1 paczka 200g maku
- 6 jajek
- 6 łyżek kaszy manny
- 3 duże jabłka starte na grubej tarce
- 1/2 kostki (125g) masła lub margaryny
- 250g cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- orzechy włoskie lub inne bakalie
- 2 łyżki wiśni mrożonych (niekoniecznie)
Mak sparzyć we wrzątku i skręcić 2 razy. Masło utrzeć
z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać sparzony i skręcony mak (po
1 łyżce), cały czas miksując mikserem, następnie kaszę mannę i jabłka, proszek do pieczenia oraz bakalie. Wymieszać dokładnie. Na
koniec dodać ubitą z łyżką cukru pianę z białek. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Moja blacha miała 25x35cm.
Piec ok. 1 godz. w temp. 180
st.
Polewa czekoladowa
- 1/4 kostki margaryny ok. 60g
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki zimnej wody,
- 1 łyżka kakao
- orzechy włoskie do posypania
Składniki
polewy gotować 4 min. Polewą polać ciepłe ciasto. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
u mnie w domu japoniec wyparł tradycyjnego makowca na święta, chociaż sama go jeszcze nie robiłam. pyszny jest!
OdpowiedzUsuńjak fajnie wygląda:D chociaż ja stanowczo pozostaję przy naszym tradycyjnym:)
OdpowiedzUsuńwygląda interesująco ;)
OdpowiedzUsuńciekawi mnie jak smakuje.
Pozdrawiam!
Mnie też ciekawił i dlatego zrobiłam:)
UsuńPrzyciągnęła mnie nazwa. :) Ciekawe skąd się wziął przydomek 'japoński'. ;)
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia, ale właśnie ten przydomek zachęcił mnie do zrobienia tego ciasta:)
UsuńUwielbiam ten makowiec. U mnie w rodzinie od niepamiętnych czasów zawsze się go piecze na Boże Narodzenie, jest bardzo wilgotny i nie zapycha. Ale ta Japonia, hmmm skąd? U mnie od zawsze makowiec z jabłkami. :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie wiem, mnie właśnie zaintrygowała nazwa:)
UsuńCiekawy przepis :) Nie jadłam nigdy ciasta makowego z jabłkami.
OdpowiedzUsuńHm...a czy mozna użyc gotowej masy makowej :)?
OdpowiedzUsuńMyślę że tak
Usuń