Pyszna,
chrupiąca przekąska. Idealnie nadaje się dla gości, można podawać z sosami np. tzatziki.
Paluchy z
makiem
- 1/2 szklanki wody
- 20g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki maku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 5 łyżek masła
- 1 łyżka mleka
Wodę
lekko podgrzać, dodać drożdże i cukier. Odstawić na chwilę, aż drożdże będą „pracować”.
Masło roztopić. Na stolnicy wymieszać mąkę z makiem, czosnkiem i solą. Zrobić dziurkę i
wlewać pomału rozczyn, zagniatać, i dodać roztopione masło. Zagnieść ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Urywać kawałki ciasta i wałkować paluchy
dosyć cienko, bo urosną podczas pieczenia. Smarować mlekiem. Piec w piekarniku
w 180 stopniach przez ok. 20 minut do zarumienienia.
fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńPyszne musiały być :)
OdpowiedzUsuńZostałaś zaproszona do zabawy Liebster Blog, zapraszam : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog.html :)
Podobają mi się takie przekąski- zawsze świetnie smakują :)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog:) wizualnie trochę podobny do mojego;)
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://blog-babeczka.blogspot.com/