niedziela, 4 listopada 2012

Paluchy z makiem

Pyszna, chrupiąca przekąska. Idealnie nadaje się dla gości, można podawać z sosami np. tzatziki.




Paluchy z makiem

  • 1/2 szklanki wody
  • 20g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżka mleka

Wodę lekko podgrzać, dodać drożdże i cukier. Odstawić na chwilę, aż drożdże będą „pracować”. Masło roztopić. Na stolnicy wymieszać mąkę z makiem, czosnkiem i solą. Zrobić dziurkę i wlewać pomału rozczyn, zagniatać, i dodać roztopione masło. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Urywać kawałki ciasta i wałkować paluchy dosyć cienko, bo urosną podczas pieczenia. Smarować mlekiem. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 20 minut do zarumienienia. 




4 komentarze:

  1. Pyszne musiały być :)
    Zostałaś zaproszona do zabawy Liebster Blog, zapraszam : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog.html :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobają mi się takie przekąski- zawsze świetnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny blog:) wizualnie trochę podobny do mojego;)
    Zapraszam:
    http://blog-babeczka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń