niedziela, 9 sierpnia 2015

Sernik na zimno

Lekki, orzeźwiający, idealny deser na upał. Sernik na zimno na jogurcie naturalnym i serkach homogenizowanych z malinową galaretką i owocami. Na spód można użyć gotowych biszkoptów lub upiec z 2 jajek (tak jak w tym przepisie). Pycha!
Sernik na zimno
  • biszkopty
  • 500g jogurtu naturalnego
  • 400g serka waniliowego homogenizowanego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • pół szklanki gorącej wody
  • 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 700ml wody
  • maliny i borówki
Jogurt wymieszać z serkami homogenizowanymi, dodać cukier, ekstrakt waniliowy. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, lekko przestudzić i dodać do serków cały czas miksując. Wstawić do lodówki do momentu aż zacznie tężeć i wyłożyć na biszkopty. Galaretki malinowe rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić również do momentu aż zaczną tężeć. Owoce i galaretki wyłożyć na masę jogurtową. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przechowywać w lodówce.



2 komentarze: