Frytki z cukinii
Zamiast tłustych, smażonych, ziemniaczanych frytek polecam pieczone w piekarniku, delikatne, dietetyczne frytki z cukinii w ziołach i otrębach.
Frytki z cukinii
- 3 młode cukinie
- tymianek
- sól, pieprz
- 2 łyżki otrębów (u mnie żytnie, ale mogą być owsiane)
- 1 łyżka oleju
Cukinie pokroić w słupki (nie obierać ze skórki, dzięki skórce frytki "trzymają się"), doprawić solą, pieprzem, oregano, dodać otręby i wymieszać w miseczce. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskaną olejem. Piec ok. 15-20 minut w 200 stopniach.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuństo razy lepsze, niż z ziemniaków!
OdpowiedzUsuńFrytki z cukinii hmmm... Ciekawie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńJakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)
OdpowiedzUsuń