niedziela, 16 sierpnia 2015

Ciasto Malinowa Chmurka

Niezdecydowanym serdecznie polecam to ciasto. Cieniutkie kruche ciasto, galaretka z dużą ilością malin, pyszny śmietankowy krem i chrupiąca beza migdałowa. Pycha! Ciasto zrobiłam troszkę grubsze, a do kremu dodałam żelatynę, aby lepiej się trzymał podczas upałów.
Malinowa chmurka
  • 4 żółtka
  • 30g cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200g mąki
  • 100g masła
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Blachę o wymiarach ok. 23x33cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić formę ciastem. Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach. 
  • 600g malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 3 szklanki wrzącej wody 
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, przestudzić i wrzucić maliny. Włożyć do lodówki do zgęstnienia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto i schłodzić w lodówce. 
Krem śmietankowy
  • 500ml śmietany 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50ml wrzącej wody
Śmietanę ubić, dodać cukier, serek mascarpone i ziarenka wanilii. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do kremu cały czas miksując. Schłodzić w lodówce.
Beza z migdałami
  • 4 białka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40g płatków migdałowych 
Białka ubić, dodawać stopniowo cukier. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. 




2 komentarze:

  1. Uwielbiam i uwielbiać będę - najlepsze z możliwych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Bardzo fajny blog, cieszę się, że tu trafiłam.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń